SWANG THANG
 
 

BIG BLOWING, SWINGBOPPIN' TENOR SAX

 
 
 
 
De tenorsaxofonisten Olaf Hoeks en Ruud de Vries leiden ogenschijnlijk een verschillend saxofoonleven. Daar waar Olaf Hoeks zich met succes al jaren manifesteert als pure swing en bebop jazztenorist, onderscheidt Ruud de Vries zich in uiteenlopende muziekstijlen, tot en met de wereld van DJ's. Toch hebben deze saxofonisten iets zeer gemeenschappelijks: de liefde voor het grote, intense tenorsaxofoongeluid zoals de legendes uit de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw het voortbrachten. Beide saxofonisten speelden op het North Sea Jazz Festival.

In 2017 besloten de twee (die elkaar kenden van incidentele ‘tenorbattles’), serieus werk te maken van de traditionele tenorsax swing en bebop. Ze stelden een uitgebalanceerd repertoire samen en formeerden ‘Swang Thang’.

Het fundament van de band bestaat uit een rhythm sectie die er niet om liegt: pianist Nick van den Bos begeleidde coryfeeën uit binnen- en buitenland. Hij speelde o.a. met Rita Reys, Joke Bruijs, Scott Hamilton, Ge Titulaer en Harry Verbeke en in het Metropole orkest. Ook hij speelde op het North-Sea Jazz festival. Bassist Hans Ruigrok is de ultieme bas-routinier en heeft zo’n beetje iedere jazzsaxofonist en zanger(es) van naam in Nederland begeleid en hetzelfde kan gezegd worden van drummer Maarten Kruijswijk die o.a. met Lils Mackintosh, Kiers & De Vries, Saskia Laroo en Rinus Groeneveld speelde.

Op het repertoire van Swang Thang staan nummers van legendarische tenorsaxofonisten zoals Al Cohn, Zoot Sims, Flip Phillips, Illinois Jacquet, Coleman Hawkins, Sam Taylor en Red Prysock. De band heeft in de corona-periode in deze stijl ook eigen nummers geschreven voor een nog op te nemen album. Swang Thang zorgt ervoor dat het illustere saxofoongeluid van de legendes blijft voortleven.

 

SWANG THANG LINE-UP:

OLAF HOEKS: TENORSAXOFOON
RUUD DE VRIES: TENORSAXOFOON
NICK VAN DEN BOS: PIANO
HANS RUIGROK: BAS
MAARTEN KRUISWIJK: DRUMS
 
 
vlnr: Hans Ruigrok, Nick van den Bos, Olaf Hoeks, Ruud de Vries
 
 
Maarten Kruijswijk
 
 
Nick van den Bos
 
PHOTO CREDITS: CLAES DJURBERG
 
INFO & BOEKINGEN: tenorsax@planet.nl RUUD DE VRIES (0624633387)

 

2022 - Swang Thang